Okrogla miza »Ergonomija za vse generacije«

Kategorija novice: 
Obvestila

V Kranju, na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru se je včeraj v okviru dogodkov na fakulteti odvijala okrogla miza Ergonomija za vse generacije.

Na okrogli mizi so svoje poglede predstavili red. prof. dr. Zvone Balantič, predstojnik Katedre za inženiring poslovnih in produkcijskih sistemov na Fakulteti za organizacijske vede, g. Slavko Krištofelc, direktor Inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu na Inšpektoratu RS za delo, mag. Mladen Markota, inšpektor višji svetnik na Inšpektoratu za delo in mag. Erik Stritih, predsednik Društva varnostnih inženirjev Gorenjske.

Okroglo mizo je vodil prof. dr. Andrej Polajnar s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Na okrogli mizi so bila izpostavljena ključna vprašanja ergonomije, ki kot znanost o človeku primernemu oblikovanemu delu, izpostavlja zdravo ter urejeno organizirano delovno okolje. Ergonomija je tesno povezana z zavedanjem o zdravju, ekonomiji in družbeno odgovornostjo. Sodelujoči so razpravljali o problematiki ergonomije v povezavi z različnimi starostnimi skupinami in se strinjali, da je ergonomija praktično vse kar je del nas. Velik problem, ki je bil v okviru okrogle mize izpostavljen je, da je človek v očeh delodajalcev prepogosto viden kot strošek in ne kot naložba. Ravno tako se v slovenskem okolju pogosto srečujemo z vprašanjem, ali je zdravje posameznika dejansko še vrednota v očeh posameznika oziroma  delodajalca.

Epilog okrogle mize je bil, da je na temo ergonomije vsekakor potrebno odpirati še več tovrstnih razprav in da je potrebno spodbujati zavedanje delodajalcev o pomenu zdravja zaposlenih na delovnem mestu in prilagoditvah, ki jih zahtevajo posamezna starostna obdobja zaposlenih. Na fakulteti bomo tudi v bodoče nadaljevali z organizacijo okroglih miz, ki s tako aktualnimi tematikami lahko presežejo mnoge okvire delovanja ter prispevajo k boljšemu vsesplošnemu stanju v Sloveniji.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.