Obvestilo o smrti zaslužnega profesorja dr. Miroljuba Kljajića

Kategorija novice: 
Obvestila

Z globoko žalostjo sporočamo, da nas je zapustil zaslužni profesor dr. Miroljub Kljajić.

Izgubili smo enega izmed najuglednejših profesorjev in raziskovalcev na Univerzi v Mariboru, kjer je s svojim delovanjem na pedagoških in znanstveno raziskovalnih področjih teorije sistemov, kibernetike in računalniške simulacije pustil neizbrisen pečat.

Od zaslužnega profesorja dr. Miroljuba Kljajića se bomo poslovili na žalni seji, ki bo v petek, 9. 12. 2016 ob 10.30 uri v predavalnici P111 na Fakulteti za organizacijske vede UM, Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj.

Vpis v žalno knjigo bo možen od četrtka, 8. decembra 2016 od 10. ure dalje v avli fakultete.

Pogreb bo v soboto, 10. 12. 2016 ob 12. uri na pokopališču v Domžalah. Od njega se lahko poslovite na dan pogreba od 10. ure dalje.

Njegovi družini in vsem najbližjim izrekamo iskreno sožalje!


Zasl. prof. dr. Miroljub Kljajić je l. 1970 diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in se zaposlil na Institutu Jožef Stefan kot podiplomski raziskovalec na Odseku za avtomatiko in biokibernetiko. Magistrsko nalogo Analiza sinteza in časovno optimalna regulacija sistemov s časovnimi zakasnitvami je zagovarjal leta 1972 pri prof. dr. Francetu Bremšaku na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Na isti instituciji je leta 1974 doktoriral z nalogo Kvantitativne metode evolucije hoda pri mentorju akademiku prof. dr. Lojzetu Vodovniku in somentorju akademiku prof. dr. Alojzu Kralju.

Na Univerzi v Mariboru je bil zaposlen od leta 1976, kjer je bil leta 1986 izvoljen v naziv rednega profesorja za področja teorije sistemov, računalniške simulacije in kibernetike. Od leta 1991 do upokojitve je bil med drugim tudi predstojnik Laboratorija za kibernetiko in sisteme za podporo odločanju na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru.

Zasl. prof. dr. Miroljub Kljajić je na začetku raziskovalne poti delal na področju regulacije sistemov s časovnimi zakasnitvami. Teoretična dognanja je vpeljal v prakso  pri  razvoju regulacije gostote bakrene pulpe za rudnik Majdanpek. Je začetnik razvoja sistemskega pristopa k evalvaciji hoje ter problema merjenja in kontrolnih principov. Razvil je namenske čevlje za merjenje vertikalne sile reakcije pri hoji in izračun točke ničelnega momenta pri hoji kot mere stabilnosti hoje. Za izum čevlja za merjenje vertikalne sile in njenega prijemališča med hojo je s sodelavci prejel nagrado Sklada Borisa Kidriča. Razvil je tudi matematični model trenutnega in dolgoročnega efekta večkanalne stimulacije na hojo paretičnih pacientov. 

Svoje raziskovalne izkušnje je ustvarjalno prenesel in posplošil na modeliranje kompleksnih organizacijskih sistemov. Posplošil je Peirce-ov pristop k modeliranju in interpretaciji kompleksnih sistemov. Razvijal je pristope za uporabo principov sistemske dinamike z namenom podpore odločanja v organizacijskih sistemih, kar je združeval tudi z ostalimi področji, kot so na primer mehke množice in evolucijski algoritmi. Njegov opus se je nadaljeval na področju uporabe poslovnih simulacijskih modelov za učenje ter podporo odločanju. Svoje izkušnje je uporabil za razvoj simulacijskih modelov gospodarskega razvoja Kanarskih otokov, kot tudi ekološkega kmetijstva. Svoja dognanja s področja upravljanja kompleksnih sistemov je strnil v knjigi Teorija sistemov, v kateri je prišel do spoznanja, da je najboljša  tista organizacijska struktura, za katero velja “minimalna upravljalna informacija z minimalno upravljalno energijo”.

Zasl. prof. dr. Miroljub Kljajić je avtor številnih izvirnih znanstvenih prispevkov in dobitnik mnogih priznanj za uspehe na raziskovalnem in pedagoškem področju. Mednarodno odmevnost njegovega raziskovalnega dela dokazujejo številni citati v uglednih znanstvenih revijah s faktorjem vpliva. Kot urednik ali član uredniškega odbora je sodeloval pri mnogih znanstvenih revijah in monografijah.

Bil je odličen mentor mladim raziskovalcem, kot član in kot vodja pa je sodeloval tudi v različnih raziskovalnih projektih in skupinah tako doma kot v tujini. Neizbrisen pečat je pustil kot dolgoletni vodja programske skupine Sistemi za podporo odločanju v elektronskem poslovanju. Prenos raziskovalnih dosežkov in dognanj v prakso je v karieri zasl. prof. dr. Miroljuba Kljajića igralo veliko vlogo, kar izkazujejo številni projekti z gospodarstvom.

Bil je profesor in raziskovalec z neprecenljivim občutkom za sočloveka in vedno pripravljen pomagati ter vzpodbujati slehernega posameznika.

Zasl. prof. dr. Miroljub Kljajić je bil vsekakor velika osebnost in velik človek - s svojim odličnim znanjem, predanostjo delu in znanstveno avtoriteto pa zgled mladim rodovom bodočih raziskovalcev. 

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.