Okrogla miza »Retrospektiva za vse generacije« in najava dogodkov ob 60 letnici razvoja organizacijskih ved v Kranju

Kategorija novice: 
Obvestila

Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru, ena od ustanovnih članic Univerze v Mariboru, v letošnjem letu praznuje 60 let razvoja organizacijskih ved. V ta namen so na fakulteti, ki je locirana v Kranju, pripravili okroglo mizo »Retrospektiva Fakultete za organizacijske vede« na kateri so razpravljali o prelomnih trenutkih v zgodovini fakultete in podali smernice za razvoj organizacijskih ved v prihodnosti.

Na okrogli mizi, ki so jo na fakulteti organizirali v sklopu dogodkov ob 60 letnici, so svoje poglede na razvoj organizacijskih ved predstavili red. prof. dr. Iztok Podbregar, dekan Fakultete za organizacijske vede UM, zasl. prof. dr. Jože Gričar, ki je vrsto delal na fakulteti in je ustanovitelj čezmejnega sodelovanja e-regij, red. prof. dr. Tomaž Kern, član Katedre za inženiring poslovnih in produkcijskih sistemov in vodja Laboratorija za inženiring poslovnih in produkcijskih sistemov, red. prof. dr. Jure Kovač, vodja Katedre za organizacijo in management na UM FOV, red. prof. dr. Goran Vukovič, član Katedre za kadrovske in izobraževalne sisteme in prodekan za študentska vprašanja David Rupnik.

Skozi svojo slikovito zgodovino je Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru, ki je bila ustanovljena leta 1958 v Kranju, prestala marsikatero izkušnjo in kot prva fakulteta v slovenskem prostoru ponudila izobraževalne programe s področja organizacije in managementa.  »Privilegij in čast je, da se lahko ozremo nazaj in ugotovimo, da so zametki današnjih organizacijskih ved nastali ravno pod okriljem te izobraževalne institucije, in se razvili v različna področja tako v znanstveno raziskovalnem kot izobraževalnem smislu« je dejal dekan Fakultete za organizacijske vede prof. dr. Iztok Podbregar.

Na okrogli mizi so bili izpostavljeni ključni razvojni mejniki organizacijskih ved skozi perspektive raziskovalcev posameznih študijskih in raziskovalnih področij, ki se navezujejo na ljudi, procese in informacije in so podlage za današnje študijske programe organizacije in managementa. Razvoj organizacijskih ved se je z leti spreminjal in posodabljal glede na smernice, ki jih je narekovalo okolje, zato so študijski programi fakultete zasnovani tako, da diplomanti prejmejo ustrezna znanja, ki jih v času digitalne dobe zahtevajo delodajalci.

Red. prof. dr. Tomaž Kern je izpostavil, da fakulteta veliko sodeluje z gospodarstvom. »Ko pridemo v podjetje, se težko zgodi, da ne srečamo nekoga, ki je končal našo fakulteto. Lepo je slišati, da znanja, ki so jih pridobili na naši fakulteti s pridom uporabljajo.«

Raziskovalci, zaposleni na Fakulteti za organizacijske vede, sodelujejo v številnih internih, nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih programih oziroma projektih in tako fakulteto postavljajo na zemljevid izobraževalnih, raziskovalnih in svetovalnih storitev, kjer nastopa kot kompetenten in zanesljiv partner. Na temelju diplomskega, magistrskega ali doktorskega študija je na fakulteti do danes diplomiralo preko 20.000 diplomantov, ki so znanja prejeta na fakulteti oplemenitili na svojih kariernih poteh.

Ob koncu okrogle mize so si bili vsi govorci enotni, da je Fakulteta za organizacijske vede v Kranju, edina institucija, ki povezuje tri področja raziskovanja, ki se med seboj povezujejo in dopolnjujejo. S svojimi znanji pa razvijajo nova področja, v postopku akreditacije je nov študijski program Krizni management, v letošnjem študijskem letu pa je na študijski program Management v športu, vpisana prva generacija študentov.

Fakulteta bo v letošnjem prazničnem letu organizirala različne dogodke ob 60 letnici razvoja organizacijskih ved. Okrogla miza, ki je uzrla pogled fakultete nazaj in usmerila tendenco razvoja organizacijskih ved vnaprej je samo prvi izmed nizov dogodkov in aktivnosti, ki se bodo v tem letu odvijale na fakulteti. Prihodnji teden bo v Portorožu potekala že 37. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti, kjer se bodo ob jubileju odvrteli tudi dogodki vezani na 60 let razvoja, v mesecu aprilu bo na fakulteti potekal dogodek »Portorož po Portorožu«, ki bo potekal v domeni katedre za poslovne in produkcijske sisteme, v načrtu je izvedba dogodka Alumni kluba fakultete in skupnega sestanka programskih svetov študijskih programov, ki se bo odvil še v predpoletnih mesecih. V mesecu juniju bo na Bledu potekala mednarodna blejska e-konferenca, ki vsako leto poveže domače in tuje predstavnike akademske javnosti in gospodarstva. Tudi ta dogodek bo vključeval določene aktivnosti povezane s pogledom fakultete v preteklost. Slavnostna akademija v mesecu septembru bo sklenila in povezala ključne deležnike Fakultete za organizacijske vede, zaposlene, študente in vse tiste, ki bodo jubilej slavili skupaj z njimi. V mesecu septembru se predvideva tudi izdaja posebne številke znanstvene revije Organizacija, ki bo predstavila sklop najboljših prispevkov zadnjih desetletij izida revije Organizacija.

Organizacija prihodnosti, digitalizacija in procesi ter informacije bodo skupaj s človekom še vedno najpomembnejši vodniki delovanja zaposlenih, organizacije in družbe. Fakulteta bo tudi v prihodnje sledila trendom, ki jih narekuje tako lokalno kot širše okolje in razvijala kvalitetne študijske programe, na katerih bodo diplomanti pridobili znanja in kompetence, ki jih bodo lahko uspešno uporabljali v okolju.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.